Waarom vreetbuien van invloed zijn op je vruchtbaarheid.

Heb jij ze wel eens, van die onbedwingbare vreetbuien? Dit wordt mede bepaalt door hormonen. Probeer er echter niet aan toe te geven, hoe moeilijk het ook is. Want vreetbuien zijn van invloed op je vruchtbaarheid.

De week na je menstruatie is er veel oestrogeen die zorgt voor een snelle stofwisseling. In deze fase zul je je waarschijnlijk energiek voelen.

Daarna daalt het oestrogeen niveau en neemt progesteron toe. Je lichaam komt meer in de reserve stand en wil extra opslaan. Je zult je hierdoor minder snel verzadigd voelen en sneller trek krijgen dan gebruikelijk. Vooral trek in voedsel wat je bloedsuiker snel doet stijgen: suiker en snelle koolhydraten.

De pieken die dit geeft worden gevolgd door dalen: je voelt je lamlendig, gebrek aan energie en je hebt opnieuw behoefte aan suiker en snelle koolhydraten.
Deze vicieuze cirkel doorbreken is belangrijk. Het is niet goed voor je gezondheid & vruchtbaarheid en het brengt vaak ook grote stemmingswisselingen met zich mee.

Tips hoe je vreetbuien voorkomt:

1. Weet wanneer de gevoelige periode voor vreetbuien eraan komt. Lees hier meer over de verschillende fases van je cyclus.

2. Houd rekening met deze fase door niet te veel van je zelf te vragen en je agenda niet te vol te plannen.

3. Eet zo regelmatig mogelijk en voorkom grote pieken en dalen. Lees hier waarom je voeding van invloed is op je vruchtbaarheid.

4. Zorg dat je voldoende vetten binnen krijgt, deze geven langer een verzadigd gevoel. Een handje noten tussendoor kan ook helpen.

5. Zorg voor voldoende nachtrust. Slaap te kort kan vreetbuien doen toenemen. Lees hier hoe een goede nachtrust je vruchtbaarheid verbetert.

6. Creëer extra verwen momenten in deze periode die voorkomen dat je gaat toegeven aan vreetbuien. Bijvoorbeeld in bad, scrubje onder de douche, voetenbadje, kapper, schoonheidsspecialiste, met een tijdschrift op de bank etc.

7. Lees hier hoe mindfulness kan bijdragen tijdens piek momenten en stress.

Kortom: Wees extra lief voor jezelf in deze periode!

Tip 8:
Doe regelmatig ademhalings- en ontspanningsoefeningen tussendoor die zorgen voor balans. En hoge pieken en dalen voorkomen worden. De online cursus Op Eigen Wijze Zwanger worden kan je hier bij helpen.

Met deze online cursus ontvang je ook informatie over een gezond voedingspatroon die vreetbuien voorkomen en je vruchtbaarheid verbeteren.


Marjolein Smit

De online cursus Op Eigen Wijze Zwanger worden helpt je om op een gezonde, ontspannen en bewuste manier bezig te zijn met je kinderwens.

Meer Informatie

linkedinlinkedinfacebook