Waarom stress van invloed is op je vruchtbaarheid

Als je veel last hebt van stress kan dit ten koste gaan van de aanmaak van oestrogeen en progesteron. Dit zijn de twee belangrijkste hormonen om zwanger te kunnen worden en te blijven. Door stress kan je vruchtbaarheid dus afnemen.
Dit is een natuurlijke beschermingsreactie.
Om je vruchtbaarheid te verbeteren is het dus belangrijk om te ont-stressen.


Met de online cursus Op Eigen Wijze zwanger worden leer je mindfulness, yoga en ademhalingsoefeningen die je hierbij helpen.

Tips om met stress om te gaan:

 1. Probeer inzicht te krijgen in wat je stress geeft. Pas als je er bewust van wordt kan je er beter mee omgaan en het veranderen.
 2. Plan haalbare doelen. Een lange ‘to do’ list geeft veel stress en zelden bevrediging omdat je het waarschijnlijk toch allemaal niet af gaat krijgen.
 3. Plan tijd voor leuke dingen. Regel het, reserveer het en geniet vast van het vooruitzicht.
 4. Zorg voor dagelijkse lichaamsbeweging. Niet omdat het moet maar omdat je je er echt prettiger bij voelt.
 5. Zorg voor kwaliteit en kwantiteit in je nachtrust. Een goede nachtrust heb je nodig om alles te verwerken, bij te komen en weer nieuwe energie op te doen. Hier lees je tips voor een goede nachtrust.
 6. Ga regelmatig naar buiten, liefst de natuur in. Dit is een fijne manier om te ont-stressen. Ook even een blokje om kan al helpen.
 7. Zorg regelmatig voor even een stress vrij momentje. Bijvoorbeeld door bewust dieper in en langer uit te ademen. In de online cursus leer je diverse ademhalingsoefeningen die stress verminderen en vitaliteit verbeteren.
 8. Zorg voor momenten om de drukte compensatie te bieden. Door bewust even te ontspannen.
 9. Mindfulness kan heel goed helpen om beter met stress en spanning om te gaan. Lees hier meer over de voordelen van mindfulness.
 10. Instant stress relief tip:
  - Adem diep in door de neus. - Adem diep en lang uit terwijl je ‘Sssst…..” zegt.
  - Laat spanning en gevoel van stress los op de uitademing.
  - Maak vuisten van je handen, span stevig aan. - En ontspan je handen weer, laat helemaal los - Herhaal enkele keren.

In mijn online cursus Op Eigen Wijze zwanger worden, wordt uitgebreid aandacht besteed aan de verschillende manieren waarop je kunt ontspannen en waardoor je de stress reacties in je lichaam vermindert. En de kraan met oestrogeen en progesteron weer open wordt gezet. Waardoor je vruchtbaarheid verbetert.
Schrijf je hier in voor de gratis introductie cursus.


Marjolein Smit

De online cursus Op Eigen Wijze Zwanger worden helpt je om op een gezonde, ontspannen en bewuste manier bezig te zijn met je kinderwens.

Meer Informatie

linkedinlinkedinfacebook