Tips bij stuitligging

Een stuitligging is een afwijkende liggen van de baby in je bekken: in plaats van met het hoofdje naar beneden ligt de baby met zijn hoofdje omhoog.
Er is onderscheid tussen een volkomen stuit: kindje ligt met de knietjes gebogen, voetjes naar beneden. En een onvolkomen stuit: de beentjes liggen recht omhoog (voetjes bij de oren).

Mogelijke fysieke redenen voor een stuitligging: veel bewegingsruimte (door bijvoorbeeld veel vruchtwater of uitgerekte baarmoeder door eerdere zwangerschappen), te weinig bewegingsruimte, afwijking van de baarmoeder (vleesboom, tussenschot) of een afwijking van het bekken. Er hoeft echter geen fysieke reden te zijn maar is de stuitligging gewoon een voorkeurshouding van je baby.

Tips als je baby in een stuit ligt:

1. Omgekeerde houding
In een omgekeerde houding is je hoofd lager dan je lichaam waardoor je kindje misschien meer ruimte heeft en/of een impuls voelt om te draaien.

- je staat op handen en knieën,

- je brengt je onderarmen plat op de grond en je billen omhoog.

- je hoofd rust op je onderarmen of eventueel een kussen.

of

- je ligt op je rug met kussen onder je billen en bekken.

- je benen leg je languit omhoog tegen de muur of op een stoel.

Nog meer houdingen, ademoefeningen en yoga tips leer je met de online cursus Omgaan met een stuitligging (€12,95)

Moxibutie
Moxibutie is een therapie uit de Traditionele Chinese Geneeskunde. Een moxa-staafje is een samengeperst en gedroogd kruid dat je het beste kunt vergelijken met een (brandende) sigaar. Een tot twee keer per dag houd je het gloeiende moxa-staafje vlak bij de kleine teen zodat deze verwarmd wordt (begin van de nagel). Dit is een acupunctuurpunt op de blaasmeridiaan en staat in verbinding staat met de baarmoeder. Hierdoor activeer je goede omstandigheden voor het kunnen draaien van de baby (doorbloeding en het spierweefsel van de baarmoeder, hartslag en beweging van de baby). Eén bezoek aan een acupuncturist of Chinese dokter is voldoende om deze methode te leren en het daarna zelf toe te kunnen passen.

Versie
Een versie is het van buiten af proberen te draaien van de baby. Een versie wordt meestal vanaf de vijfendertigste zwangerschapsweek gedaan afhankelijke van de hoeveelheid ruimte en vruchtwater. De kans van slagen is groter als er voldoende ruimte is. Maar als er veel ruimte is, wordt het risico dat de baby terugdraait ook groter. Als een versie lukt, vergroot je de kans op een goed verlopende vaginale bevalling en verklein je de kans op een keizersnede.

Mogelijke risico’s van een versie kunnen zijn: loslaten van de placenta, vroegtijdig breken van de vliezen of problemen met de navelstreng.

Wees je goed bewust of je een versie echt wilt. Hoe is het voor je dat er iemand op deze wijze aan jou en aan je kind gaat zitten? Vind je dat prima of wil je dat eigenlijk liever niet? Hoe zou het voor je kindje zijn?
Je hebt niet alleen zeggenschap óf je de versie wilt, maar ook tijdens de versie: als de druk, de pressie te veel voor je is of niet meer goed voelt, laat dit dan direct weten. Het kan ook dat je de versie nauwelijks voelt en je kindje zich op soepele wijze laat draaien

Tips voor het vergroten van de kans op een versie leer je met de online cursus Omgaan met een stuitligging


Schrijf je in voor de online cursus Omgaan met een stuitligging voor slechts €12,95

Ga je bevallen met een keizersnede? Schrijf je dan in voor de online cursus
Bevallen met een keizersnede.

Schrijf je hier in voor een gratis introductie cursus Op Eigen Wijze bevallen


Marjolein Smit

De online cursus Op Eigen Wijze Bevallen leert je hoe je je fysiek, emotioneel en mentaal kunt voorbereiden op de bevalling.

Meer Informatie

linkedinlinkedinfacebook