Hulpbronnen tijdens de bevalling

Hoe zet je onzekerheid om in vertrouwen? Wat kan je doen als je graag controle wilt houden maar tijdens de bevalling gevraagd wordt de controle los te laten? Dat kan door op iets terug te kunnen vallen waar je steun en vertrouwen uit kan halen: een hulpbron.

Een hulpbron is iets of iemand dat je een veilig en/of vertrouwd gevoel geeft.

Hulpbronnen zijn heel persoonlijk: alles wat bij jóu een gevoel van steun geeft. Ze kunnen buiten jezelf zitten, bijvoorbeeld je partner, een doula, je lievelingsdekbed, een foto van een dierbare of een fijne herinnering. Maar hulpbronnen kunnen ook van binnen zitten, bijvoorbeeld fijne herinneringen en positieve gedachten. Een hulpbron kan dus iets tastbaars zijn of iets waar je aan denkt.

Door contact te maken met je hulpbron creëer je in een situatie die onbekend en spannend voor je is, ook een stukje veiligheid, vertrouwen en het gevoel dat je er niet alleen voor staat.

Hier een ervaringsverhaal van Suzanne:
"Marjolein sprak tijdens de les over hulpbronnen. Ik had er nog nooit van gehoord en vond het nogal vaag, hoe kan je dit nu gebruiken tijdens een bevalling? Toch ben ik gaan opletten wat me een fijn gevoel gaf. Ik had een steen in de vensterbank liggen die ik mee genomen had tijdens een vakantie waarin we een hoge berg beklommen hadden. Op de top van de berg had ik die steen in mijn zak gestoken als herinnering omdat ik trots was op mijn prestatie. Tijdens de bevalling moest ik onverwachts naar het ziekenhuis en in een opwelling heb ik die steen meegenomen. En echt, wat heeft het me geholpen! Iedere keer dat ik naar die steen keek gaf het me kracht en voelde ik dat ik in staat was om deze klus te klaren".

Tip:
Je kunt gebruik maken van je hulpbron(nen) door er voor de bevalling al over na te denken en bewust van te worden. Door ze op te schrijven en/of klaar te leggen vergroot je de kans dat je ze ook echt gaat gebruiken tijdens de bevalling.


Marjolein Smit

De online cursus Op Eigen Wijze Bevallen leert je hoe je je fysiek, emotioneel en mentaal kunt voorbereiden op de bevalling.

Meer Informatie

linkedinlinkedinfacebook