Hoe informeer je de vaders?

De meeste informatie en cursussen zijn gericht op de moeders. Voor de a.s. vaders is het natuurlijk ook welkom om informatie te krijgen over de bevalling en het aankomend ouderschap. Deze keer dan ook aandacht voor de vaders.


Na meer dan twintig jaar lesgeven ben ik er wel achter gekomen dat mannen aan mannen hele andere informatie geven dan vrouwen aan mannen. En dat is prima.

Alleen er zijn niet zo heel veel mannen die dit doen...

Blij was ik dan ook dat ik een interview tegen kwam van een mannelijke doula uit Engeland: Patrick Houser.

De tips die hij voor de a.s. vaders heeft:

  1. Neem als uitgangspunt dat bevallen normaal, gezond en heel natuurlijk is. En laat je niet onnodig angstig maken. Een vrouwenlichaam is er echt voor gemaakt om te bevallen.
  2. Vergeet de tijd. Een bevalling kan heel snel gaan, dagenlang duren en alles wat daar tussen zit. Het is geen lineair proces maar kent verschillende fases die allemaal nodig zijn. Niemand weet van tevoren hoe lang de moeder nodig heeft om de baby geboren te laten worden.
  3. Het is niet gek als de a.s. moeder geluid maakt tijdens de bevalling. Van zachtjes hummen, kreunen, zuchten tot misschien een verlichtende oerschreeuw. Allemaal helemaal normaal.
  4. Bevallen kan zeker pijn doen, maar is géén teken dat er iets mis is!
  5. Bonus tip: een stressbal kan helpen om eventuele spanning in weg te knijpen.

“Soms hoef je niets te doen, maar doe dat dan wel heel goed”
Patrick Houser

Het is niet niks om bij een bevalling aanwezig te zijn. Het is echt een enerverende ervaring die veel impact heeft. Voor de a.s. vaders is het dan ook aan te raden om zich goed voor te bereiden en te weten wat wel en wat vooral ook niet te doen.

In de onlinecursus op Eigen Wijze Bevallen staan ook tips voor de vaders. En natuurlijk kan hij ook de gehele cursus bekijken en ook mee oefenen met alle ademhalings- en ontspanningstechnieken.
Zodat hij goed weet, als hij wél iets moet doen, ook weet wát hij kan doen.

Als je het één uur durende interview wilt zien met Patrick Houser, hieronder de link, gratis te zien tot 6 juli. https://www.betterbirth360.com/patrick-houser-2/


Marjolein Smit

De online cursus Op Eigen Wijze Bevallen leert je hoe je je fysiek, emotioneel en mentaal kunt voorbereiden op de bevalling.

Meer Informatie

linkedinlinkedinfacebook