Goed slapen verbetert je vruchtbaarheid

Nachtrust is bedoeld om een actieve dag weer in balans te brengen. Belangrijk om hier aandacht aan te besteden want onbalans en overbelasting hebben een negatief effect op je vruchtbaarheid. Een goede nachtrust heeft een positief effect op o.a. je gezondheid, humeur en hormoonhuishouding.

Zowel de kwaliteit als de kwantiteit is belangrijk van nachtrust. De kwantiteit regel je door op tijd naar bed te gaan:). De kwaliteit kun je verbeteren met onderstaande tips:


Tips voor een kwalitatieve nachtrust waardoor je gezondheid en vruchtbaarheid verbeteren:

1. Creëer rust in je slaapkamer
Zorg dat je slaapkamer ook echt een slaapkamer is. En geen flex-werkplek, inloop kledingkast, rommelhok of bibliotheek.
Er zijn twee hoofd activiteiten voor de slaapkamer: slapen en de liefde bedrijven. Verwijder alles wat hier niet aan gerelateerd is. Zodat je slaapkamer ook echt een plek is waar je tot rust komt.

2. Investeer in je slaap spullen
Investeer in een goed matras, kussen en dekbed. Slaapwinkels adviseren je graag.
Wees kritisch op het beddengoed dat je gebruikt. Is het een kleur, motief waar je rustig van wordt? Je brengt 1/3 van je leven in je bed door. Daar mag je best in investeren.

3. Ga niet met een volle maag naar bed
Probeer 3 uur voor het slapen niet meer te eten. De kwaliteit van je nachtrust zal er echt door verbeteren. Met een volle maag is je lichaam nog hard aan het werk om het eten te verteren in plaats van in de rust stand komen. Alcohol voor het slapen is ook geen goed idee. Het lijkt dat je makkelijke inslaapt maar het doorslapen wordt er door verslechterd.
N.B Als je zwanger wilt worden is alcohol drinken sowieso af te raden.

4. Bouw de dag af
Rond inspannende activiteiten tijdig af. Vermijd vlak voor het slapen ingewikkelde gesprekken, actie films of uitgebreid het leven van andere volgen met Social Media. Ga tijdig offline: van de externe intensieve buitenwereld naar je eigen interne wereld.

Tip: In een dagboek schrijven helpt voor extra reflectie in je leven.

- Wat ging goed vandaag?

- Wat had je anders willen doen

- Welke behoeftes heb je en hoe zou je die kunnen vervullen?

Dit vraagt 10 tot 20 minuten tijd en geeft belangrijke inzichten om de kwaliteit (en daarmee de vruchtbaarheid) van je leven te verbeteren.

6. Breng je gedachten tot rust voordat je gaat slapen.
Lees hier hoe mindfulness daarbij kan helpen.

Heb je last van drukke gedachten terwijl je graag wilt slapen? In de online cursus leer je ademhalingstechnieken en meditaties die je gedachten tot rust brengen en je ontspanning vergroten.

5. Doe het licht uit
Zorg dat de kamer echt donker is als je slaapt. Licht verstoort de afgifte van het slaaphormoon melatonine. Het blauwe licht van computers, Ipads en Iphones werkt super verstorend! Hier vlak voor het slapen nog gebruik van maken is dus echt niet goed voor je slaap/waak ritme. Gebruik ruim voor het slapen (min. 2 uur) deze apparaten niet meer. Met een gezond slaap/waak ritme breng je mede je hormoonhuishouding in balans.

In de online cursus Op Eigen Wijze zwanger worden lees en zie je nog meer oefeningen die de balans herstellen en daarmee je vruchtbaarheid verbeteren.
Schrijf je hier in voor de gratis introductiecursus.


Marjolein Smit

De online cursus Op Eigen Wijze Zwanger worden helpt je om op een gezonde, ontspannen en bewuste manier bezig te zijn met je kinderwens.

Meer Informatie

linkedinlinkedinfacebook