Ben jij klaar voor conceptie?

Naarmate de eisprong dichterbij komt en je vruchtbare periode aanbreekt, past je baarmoeder zich aan om de kans op conceptie zo groot mogelijk te maken.

1. De baarmoedermond wordt iets zachter en opent zich iets meer.
2. Het baarmoederslijm wordt toegankelijker en werkt als een transportmiddel om het sperma naar de eicel te brengen.
3. Doordat het slijm vloeibaarder, elastischer en minder zuur is, kan sperma langer in leven blijven en makkelijk zijn weg vinden.
4. Door het baarmoederhalsslijm wordt de buitenste laag van de spermacel ‘weggewassen’ waardoor de zaadcel extra beweeglijk wordt en makkelijker de eicel binnen kan dringen.
5. Het baarmoederslijmvlies verandert in dikte om de kans op een innesteling van een bevruchte eicel zo groot mogelijk te maken.
6. Je vagina kan in deze periode wat vochtiger zijn dan gebruikelijk. Dit vocht behoort reukloos, schoon en vrij helder te zijn en is iets ‘dradiger’ dan anders.

Ontspannen en openen van je onderlichaam
Deze oefening is goed voor de doorbloeding van alle organen in je buik, inclusief je baarmoeder. Het is een fijne oefening om je onderlichaam te openen en te ontspannen. Ik heb deze oefening vaak gedaan tijdens workshops voor vrouwen die zwanger wilden worden. De oefening werd als heel prettig ervaren en fijn om te doen in de vruchtbare periode en tijdens een fertiliteitstraject.

  • Je ligt plat op je rug, voeten op de grond en je knieën wijzen naar boven.
  • Heel rustig breng je je knieën naar buiten, terwijl je voeten bij elkaar blijven. (De stand van je voeten verandert van plat op de grond naar voetzolen tegen elkaar)
  • Laat de zwaartekracht het werk doen, forceer niets, je kunt je bovenbenen laten ondersteunen door een kussen of opgerolde handdoek.
  • Ontspan je billen, buik, bekkenbodem, je hele bekken en blijf rustig doorademen.
  • Adem op een ontspannen manier richting je buik en bekken.
  • Rond de oefening af door met je handen je knieën te ondersteunen en je knieën weer terug te brengen naar de beginpositie.

Meer yoga- en ontspanningsoefeningen leer je met de online cursus Op Eigen Wijze Zwanger worden. Inclusief instructiefilmpjes en ingesproken meditaties. Schrijf je hier in voor de gratis introductiecursus.


Marjolein Smit

De online cursus Op Eigen Wijze Zwanger worden helpt je om op een gezonde, ontspannen en bewuste manier bezig te zijn met je kinderwens.

Meer Informatie

linkedinlinkedinfacebook