Weet jij wanneer je vruchtbaar bent?

De kans om zwanger te worden is maar 12 x per jaar.
Dat is 1 vruchtbare periode per maand. Daarom is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent hoe je vruchtbaarheid toe en ook weer afneemt.

Je vruchtbaarheidscyclus bestaat uit 3 fases:

1. De eerste fase is om de eicel te laten rijpen.
In deze fase wordt een van de eicellen gestimuleerd om te groeien door de aanmaak van het FSH hormoon (het Follikel Stimulerend hormoon). Ook wordt in deze fase oestrogeen gemaakt om de baarmoeder conceptie vriendelijk te maken.

2. De tweede fase is om de eisprong te laten plaatsvinden
Het LH (Luteïniserend) hormoon helpt om een eisprong te laten plaatsvinden. De aanmaak van oestrogeen is tijdens deze periode heel hoog. Ook wordt er progesteron geproduceerd, wat de baarmoeder ontspant en het innestelen bevordert. Deze aangepaste hormoonspiegel kan je meten door een ovulatie test.
Een ovulatie test kan je dus helpen om deze vruchtbare periode, die maar kort duurt, te meten.
N.B.: Eén tot twee dagen de eisprong stijgt de lichaamstemperatuur. Als je dagelijks in de ochtend je temperatuur meet en je ziet een stijging van enkele graden dan is de vruchtbare periode dus al op zijn retour.

3. De derde fase: om alles weer op te ruimen
Als er geen conceptie heeft plaats gevonden, worden het baarmoederslijmvlies en de onbevruchte eicel weer opgeruimd door het menstruatiebloed.

Lees hier een tip en meer informatie over hoe je lichaam zich klaar maakt voor conceptie.


Marjolein Smit

De online cursus Op Eigen Wijze Zwanger worden helpt je om op een gezonde, ontspannen en bewuste manier bezig te zijn met je kinderwens.

Meer Informatie