Vruchtbare tips voor de vader

Er bestaat 30% kans dat als je niet zwanger wordt binnen een jaar, dit aan de man kan liggen. Dit betekent niet direct dat de man onvruchtbaar is. Meestal is er sprake van tijdelijke verminderde vruchtbaarheid.

Er kunnen vele redenen zijn waarom de kwaliteit van het sperma (tijdelijk)niet goed is. Een op de drie mannen heeft bijvoorbeeld een spatader in de teelbal. Dit kan al in de pubertijd zijn ontstaan maar wordt vaak niet opgemerkt omdat het geen ongemak veroorzaakt. Er kan sprake zijn van een urineweginfectie of geslachtsziekte. Als er geen klachten zijn, wat vaak het geval is, wordt er niets aan gedaan terwijl het wel schade kan aanrichten.

Een deel van de vruchtbaarheidsproblemen wordt veroorzaakt door zwak of matig zaad. Dit betekent dat:
- er weinig zaadcellen zijn,
- de zaadcellen niet bewegelijk genoeg zijn,
- of dat er een afwijkende vorm van de zaadcellen is.

Zaad wordt iedere 3 maanden opnieuw gemaakt. Dat betekent dat alle acties ook direct resultaat kunnen opleveren! En er zijn genoeg aandachtspunten waarmee de kwaliteit van het zaad direct wordt verbeterd.

Tips:

  1. Alcohol, drugs, chemicaliën hebben een negatieve invloed op de kwaliteit van het zaad.
  2. Te korten aan vitaminen en mineralen kunnen de vruchtbaarheid verminderen. Ook voor de man geldt dat gezonde voeding echt van belang is.
  3. Het slikken van multivitaminen kan goed zijn. Met name vitamine C en zink.
  4. Gebruik van medicijnen of als er een ontsteking in het lichaam zit vermindert ook de kwaliteit.
  5. Als er sprake is van overgewicht, dan verbetert afvallen direct de kwaliteit van het zaad.
  6. De temperatuur van de balzak behoort iets lager te zijn dan de lichaamstemperatuur. Hete baden, sauna, strakke kleding, veel zittend werk, lang auto rijden, kan dit negatief beïnvloeden.
  7. Wanneer er tussen twee zaadlozingen 36 uur zit, is het aantal zaadcellen optimaal.
  8. Vermijd telefoons in broekzakken en laptoppen op schoot
  9. Stress is voor niemand goed, ook niet voor een man en zijn zaad.

In de online cursussen Op Eigen Wijze Zwanger worden, staan voedingstips en ontspanningsoefeningen die ook de a.s. vader helpen.


Marjolein Smit

De online cursus Op Eigen Wijze Zwanger worden helpt je om op een gezonde, ontspannen en bewuste manier bezig te zijn met je kinderwens.

Meer Informatie