De verschillende soorten weeën tijdens de bevalling

Er bestaan verschillende soorten weeën, die ieder hun eigen functie hebben:

1. Oefenweeën, ook wel ‘harde buiken’ genoemd
Kunnen vanaf de vierde of vijfde maand van de zwangerschap al voorkomen en ervaren worden als menstruatieachtige pijn. Ze zorgen voor een oprekking van vooral de onderkant van de baarmoeder zodat ze in omvang kan toenemen. Oefenweeën (harde buiken) veroorzaken geen ontsluiting.

2. Indalingsweeën
Het indalen van de baby in het bekken kan gepaard gaan met indalingsweeën. Deze kunnen verschillend ervaren worden maar worden vaak niet herkend als weeën omdat ze eerder een ongemakkelijk gevoel geven, zoals harde buiken, onrustige darmen, druk op de blaas, (menstruatieachtige) pijn in de onderbuik of onderrug.

3. Ontsluitingsweeën
Deze weeën zijn zo krachtig dat ze leiden tot het opengaan van de baarmoeder(mond). Een ontsluitingswee duurt gemiddeld een minuut, variërend tussen vijfenveertig en negentig seconden. De tijd tussen de weeën wordt tijdens de bevalling meestal korter. Deze pauze kan in het begin variëren van twintig, vijftien of tien minuten tussen de weeën in en zal in de loop van de bevalling afnemen tot vijf, vier, twee of (minder dan) een minuut.
Als de opening groot genoeg is om de baby erdoor te laten is er sprake van “volledige ontsluiting”. De opening is dan ongeveer tien centimeter.

4. Weeën storm
Bij een weeën storm zit er geen pauze meer tussen de ontsluitingsweeën maar gaan de weeën achter elkaar door. Meestal gaat de ontsluiting dan ook heel snel.

5. Persweeën
Persweeën zijn weeën die je helpen de baby naar buiten te persen.

6. Naweeën
Naweeën komen wel eens voor als de bevalling heel erg snel is gegaan of als de moeder al (een paar keer) eerder is bevallen. Ze zorgen ervoor dat de baarmoeder weer verkleint naar haar oorspronkelijke grootte en/of dat er stolsels bloed naar buiten komen die soms best groot kunnen zijn (dit is normaal).

In de online cursus Op Eigen Wijze bevallen leer je ademhalingsoefeningen, ontspanningstechnieken, houdingen en visualisaties die helpen om goed met de verschillende soorten weeën om te kunnen gaan.
Schrijf je hier in voor de gratis introductiecursus.

Lees hier de tips bij rugweeën.

Lees hier wat een valse start van de bevalling betekent.


Marjolein Smit

De online cursus Op Eigen Wijze Bevallen leert je hoe je je fysiek, emotioneel en mentaal kunt voorbereiden op de bevalling.

Meer Informatie

linkedinlinkedinfacebook